در این مقاله کف سازی ساختمان با فوم بتن و پوکه معدنی را شرح می دهیم و به مقایسه فوم بتن با پوکه معدنی می پردازیم. مرحله ی کف سازی برای تراز و هم سطح کردن سطوح مختلف در ساختمان سازی انجام می شود. شیب بندی یکی از اساسی ترین مراحل ساخت و ساز در ساختمان است که حتما باید اصول آن رعایت شود تا در صورت نیاز به نصب کف کاذب و یا فعالیت های ساختمانی مربوط به طراحی داخلی و کاربری سازه دچار مشکل نشویم. پیش از اینکه بدانیم فوم بتن بهتر است یا پوکه معدنی،ابتدا باید به بررسی هر یک بپردازیم و نحوه ی کار با هر کدام را بررسی کنیم تا بتوانیم به این سوال مهم، دقیق تر پاسخ دهیم.
فوم بتن چیست؟
فوم بتن یا بتن سبک از ترکیب سیمان، ماسه، آب، فوم کف زا (نوعی ماده شیمیایی بر پایه پروتئین حیوانی) و در بعضي موارد افزودنيهای دیگر مانند سيليس تشکیل می شود و چگالی کمتری نسبت به بتن معمولی دارد، در نتیجه سبک تر است و در کاهش بار مرده ساختمان بسیار موثر است و همچنین عایق صوتی و حرارتی مناسبی است که سریع و آسان اجرا می شود. از مصارف اصلی فوم بتن می توان به ساخت بلوک های سبک و شیب بندی ساختمان اشاره کرد. از جمله ویژگی های مهم فوم بتن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سیمان مصرفی در فوم بتن کمتر از بتن معمولی می باشد.
- وزن کمتری نسبت به بتن معمولی دارد.
- مقاومت آن بیشتر از بتن معمولی می باشد.
- نحوه اجرای شیب بندی راحت تری در مقایسه با بتن معمولی دارد.
- چسبندگی و استحکام بالا.
- در زمان کوتاهی خشک می شود.
- دارای مقاومت فشاری استاندارد می باشد.
نحوه کف سازی با فوم بتن چگونه است؟
پس از اینکه کار تاسیسات به پایان رسید و قسمت هایی که قرار است با فوم بتن پوشانده شود از مصالح و نخاله های ساختمانی (به خصوص نخالههاي گچي كه در صورت باقي ماندن زير کفسازی و پس از جذب رطوبت، افزايش حجم پيدا ميكنند و باعث خرابشدن كف ميشود) پاک شد، به منظور تراز شدن کف، کروم بندی انجام می شود. پس از آن درصد مواد ترکیبی مشخص می شود تا فوم بتن حاصل سبک و مقاوم باشد. در پایان فوم بتن ریخته می شود تا شیب کف ساختمان به درستی پر شود.
پوکه معدنی چیست؟
پوکه معدنی سنگی است که در اثر سرد شدن مواد مذابی که طی فعالیت آتشفشان ها به سطح زمین راه پیدا می کنند، به وجود می آید. این سنگ به دلیل ویژگی های منحصر به فردش در زمینه های مختلف بسیار مورد توجه قرار گرفته است. از جمله ویژگی های پوکه معدنی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- وزن بسیار کمی دارد.
- مقاومت بالا و تحمل فشارهای خارجی.
- درجه سختی بالا.
- عایق صوت.
- عایق گرما.
- چگالی کم.
- تخلخل بالا و بافت اسفنجی.
نحوه ساخت کف ساختمان با پوکه معدنی چگونه است؟
شیب بندی با پوکه معدنی به دو روش زیر انجام می شود.
روش اول: پس از انجام عملیات کروم بندی،پوکه های ریز و متراکم را به طور یکنواخت پخش نموده و ملات سیمان و ماسه را بر روی آن پخش می کنند تا مراحل شیب بندی به صورت کامل انجام گیرد.
روش دوم: پوکه های مخلوط با دانه بندی های متفاوت را با سیمان و آب ترکیب کرده و سپس ملات حاصل را بر روی کف پخش نموده.
مقایسه فوم بتن با پوکه معدنی
برای اینکه بتوانیم مقایسه ی دقیق تری میان فوم بتن و پوکه معدنی داشته باشیم و به این سوال که کدام یک نسبت به دیگری برای کف سازی بهتر است، پاسخ دهیم باید مزایا و معایب هر یک را بررسی کنیم.
- پوکه ی معدنی از فوم بتن سبک تر است.
- زمان اجرای کار فوم بتن در مقایسه با پوکه معدنی کمتر است.
- مقاومت پوکه معدنی بسیار بیشتر از فوم بتن است بنابراین مقاومت کف ساختمان نسبت به فشار نیز بیشتر است.
- عملیات اجرایی فوم بتن توسط شلنگ و پمپاژ انجام میگیرد که در زمان و هزینه حین اجرا صرفه جویی می شود.
- عملیات کف سازی با پوکه معدنی به حجم آب کمتری نسبت به فوم بتن احتیاج دارد.
- در طرح اختلاط فوم بتن باید دقت بسیاری داشت تا کیفیت آن کاهش پیدا نکند در غیر این صورت به دلیل مشکلات عمده ای که در ساختمان به وجود می آورد مجبور به جمع کردن کامل کف سازی می شوید.
- از جمله مشکلات بزرگ دیگر فوم بتن کاهش 20 درصدی حجم ارتفاع آن پس از خشک شدن می باشد.
- پوکه معدنی در برابر حرارت و آتش سوزی نسبت به فوم بتن مقاوم تر است فوم بتن به دلیل وجود ماده شیمیایی در ترکیباتش ممکن است در برابر آتش شعله ور شده و گازهای سمی متصاعد کند.
- عدم مقاومت فوم بتن در برابر تغییرات آب و هوایی در مقایسه با پوکه ی معدنی کمتر است و در دمای بسیار پایین ممکن است در معرض سرما آسیب ببیند در صورتی که پوکه معدنی در برابر هر دمایی مقاوم است.
- عمر پوکه ی معدنی نسبت به فوم بتن بسیار بیشتر است.
- میزان ملات مصرفی در فوم بتن بسیار بیشتر از ملات مورد نیاز در زمان کار با پوکه معدنی است.
- پوکه ی معدنی ضد حشرات است.
- کف سازی با روش پوکه، حدود 30 درصد، گرانتر از کف سازی با فوم بتن می باشد.
با توجه به مطالب فوق می توان نتیجه گرفت که استفاده از پوکه معدنی به منظور ساخت کف ساختمان بسیار مناسب تر از فوم بتن است.